Németh István: Az Adams Irresistible

Adams irresistible

Az irresistible típusú legyek kitűnő úszóképességükkel, jól láthatóságukkal és strapabírásukkal válnak nevükhöz méltóvá, azaz ellenállhatatlanná. Az Adams változat az egyik legismertebb közülük.
A NiNi féle változat:
Az anyagok:
-         horog: TMC 102Y 11#
-         cérna: Uni Thread 8/0
-         farok: grizzly-barna kakas szegmensek
-         test: natúr őzszőr
-         szárny: 2 db grizzly tollvég
-         gallér: grizzly-barna kakastoll

A kötés menete:
Az alapkötés után egy hosszabb grizzly és barna kakastollból letépünk 10-15 szálat. A  két színű szegmenseket fogjuk meg úgy, hogy a hosszuk nagyjából megegyezzen a horog szárának hosszával, majd kössük be a horog öblének a kezdeténél, úgy, hogy még a szár egyenes részén feküdjön. Egy kis darab celluxxal ideiglenesen ragasszuk le a farkat, hogy a későbbi lépéseknél védve legyen. Vágjunk le egy adag őzszőrt a bőrről, fésüljük ki az aljszőrzetet, majd vágjuk le a vékonyabbik végeit. Fogjuk oda a horog öbléhez, két laza hurokkal rögzítsük, majd óvatosan kezdjük el meghúzni a cérnát. Ahogy feszítjük a cérnát engedjük el az őzszőr-csomót, ami elforog a horogszáron és egy szétálló kefe formát kapunk. Rögzítsük még pár menettel, majd jöjjünk előre a kötőcérnával. Kössünk be egy újabb adagot, az előbbiekben ismertetett módon.

                  

                  

                                                                                                                                                                 

Ehhez a horogmérethez általában két adag szőr elegendő. Ha nem kössünk be még egy adagot addig, hogy ez a kefeszerű test a szár ¾-éig érjen. Egy nagyon éles ollóval a képen látható formára vágjuk a testet, majd levesszük a celluxot.

             

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Válaszunk ki két kisebb szál grizzly tollat a szárnyaknak, majd kössük be a test elé úgy, hogy hátrasimítva olyan hosszúak legyenek, mint a test maga. Nyolcas kötéssel rögzítsük a tollakat úgy, hogy felfelé „V” alakban álljanak a horogszáron. Válasszunk ki két tollat a gallérnak (egy grizzly és egy barna színűt) amelyeknek szegmensei egy kicsit hosszabbak, mint a horog öblének a mérete. Rögzítsük a két tollat közvetlenül a szárny tövénél, majd a cérnával jöjjünk előre a horogszemig. Külön-külön egymás után tekerjük fel a tollakat szorosan egymás elé, egyenként 5-6 menettel. Természetesen, ha a horogszemig értünk az egyikkel, rögzítsük a cérnával. Kössük el a fejnél a cérnát, vágjuk le és lakkozzuk a kötést. A légy elkészült.

 

 

 

 

Szótár: