Légykötés

A műlegyek kötése.
Lépésről lépésre mutatjuk be a legyek elkészítésének folyamatait. Kisebb-nagyobb a légykötéshez tartozó trükköket, technikákat is bemutatunk, amivel egy bonyolultabb mozzanat leegyszerűsödhet, növelve hatékonyságunkat és a műlégy eredményességét.

Papp László: Lábfétis, avagy a Békapopper

Virág István: A Kenyérlégy

A karácsonyfa

karácsonyfa

Kulcsszó: 

Az Andino Deceiver

andino deceiver

Egy általam gyakran használt és jól bevált sztrímer kötését szeretném bemutatni. Az Andínó eredetileg dorádó csalinak lett kitalálva, és természetes anyagokból (tollak, bucktail) kötötték. De mivel a dorádó fogai eszik a legyet (is) egyre gyakoribb a műszálakból kötött sztrímer. Sokkal strapabíróbb, a mozgása pedig nem marad el a természetes anyagokétól. Többször kihúzott már a csávából, valószínüleg azzal, hogy a víz alatt igen komoly nyomot hagy.

Twisterfarkú sztrímer

Twisterfarkú Streamer

Vannak, akik azt mondják horgásszunk "hagyományos" sztrímerekkel, nem kell semmilyen, a pergetőktől átvett kiegészítő a légyre. Lehet, igazuk van. Én azonban szeretek kisérletezgetni. Kisérleteim jelentős része nem működik a gyakorlatban, néhány azonban igen. Ezek közé tartozik a twister is. Feketesügerezésnél alkalmaztam először és működött. Tavaly próbáltam először csukás méretben és a csukák is kedvelték.

Kelemen Szabolcs: CDC Emerger

CDC emerger

Cdc Emerger

Kulcsszó: 

Kelemen Szabolcs: Az Elk Hair Caddis

Az elk Hair Caddis

 Néhány szó a tegzesekről.
Tavasztól őszig rajzanak, tehát ideális táplálékai a halaknak, és ez által megfelelő csali számunkra is.
Többféle módon utánozhatjuk a caddiseket. Lárva állapotában a különféle BH nimfákkal, a Peeping nimfával, de akár Hidropsyce legyekkel is. Az épp kikelő caddist emergerekker imitálhatjuk. A petéit rakó rovart a Spent Caddis utánozza. Szárazlegyezéshez szóba jöhet a Wickham Fancy (ebből nedves változat is van), illetve az Elk Hair Caddis – számunkra ez utóbbi érdekes.

Kelemen Szabolcs: Argentin tangó az ejtőernyős Madammal

A Madam X

Egy hétfői klub alkalmával mondtam  Ernőnek,  szívesen kötök neki legyet a boltba – ha ő is úgy gondolja. Megbeszéltük, hogy jelentkezik, ha aktuális lesz. Telt-múlt az idő, aztán az egyik nap üzent, hogy egy barátjának kellene Argentínába kötni pár legyet. Be is mentem a boltba, ahol röviden prezentálta miről is van szó. Nem tűnt túl bonyolultnak a dolog, rábólintottam, mire összeszedtük az anyagokat, amiket szépen haza is vittem. Otthon, pici szörfözés után a netes szakirodalomban, rájöttem mit is kell kötnöm. 

Németh István: Deer Hair Caddis

Deer hair caddis

A Deer (Elk) Hair Caddis az egyik legjobb caddis (tegzes) imitáció. Al Troth amerikai legyezőguru volt az atyja ennek a remek és nem utolsó sorban igen fogós légynek. Azonban a caddisok használatakor érdemes figyelembe venni azt, hogy a tegzesek általában kora reggel és estefelé, a sötétedés beállta előtt aktívak, napközben fákon, bokrokon pihennek. Épp ezért- bár napközben is érhetünk el eredményeket velük-, az igazi idejük az esti órákban jön el, és ott, ahol addig üres volt a víz, sok szép élményben lehet részünk segítségükkel.

Németh István: A Dahlberg Diver

Oldalak

Subscribe to RSS - Légykötés