Páva Quill próbálkozások, Bereczki Gábor írása.

cdc quill

Az apró szárazlégy-testek kialakításának egyik legfontosabb légykötő anyaga a páva-quill. Népszerű anyag, de elkészítése,- ha nem akarjuk készen megvenni- elég macerás.

A radírozás jó, nekem működik, de időigényes. Előnye, hogy a quill utána is festhető. Radírozás közben viszont sok a selejt, főleg a vékonyabb szegmensek könnyen elszakadnak. Nehéz eltalálni a jó radírt is.


A legjobb quill az öreg (4-5 éves) pávakakasok szemes faroktollából készül.
A szem körüli rész az igazi, nagyjából ott, ahol a kék színezet kezdődik. A quill ott a legszélesebb, a legerősebb és a legszebben árnyalt.

Példák a gyenge, vagy használhatatlan tollakra:

 

Ezeknek legfeljebb a hosszú, alsó szegmenseit használhatjuk, a fehér toll szerintem semmire sem jó. Törékeny, vékony, testnek alkalmatlan, szárnynak, hosszú lobogónak bekötve pedig a vízben úgy mozog, mint egy szög. Lehetséges, hogy vannak jó fehér pávatollak is, de ilyenekkel én még nem találkoztam.

Egyik, általam kedvelt és használt mód a toll szemes részének a szőrtelenítése. Erre kiválóan alkalmas a kozmetikában használatos szőrtelenítők közül pl. az Opilca.
Kiválasztunk egy alkalmas szemes tollat, deszkára terítünk egy vastag fóliát, a fóliára felviszünk kb. egy mogyorónyi szőrtelenítő krémet és egy falapátkával hüvelykujjnyi szélesre terítjük. Ráhelyezzük a krémre a tollat (a színes oldalával) és egy ritkafogazatú kutyafésűvel erőteljesen bedolgozzuk a krémet a tollszegmensek közé. Ujjunkkal is bedörzsölhetjük, de tapasztalatom alapján ebben az esetben több a selejtes quill. Használjunk műanyag kesztyűt, mert a krém maró anyagot is tartalmaz!
A krémet max. 2-3 percig hagyjuk a tollon, közben ujjaink között óvatosan morzsolgathatjuk ezután pedig egy finom ronggyal alaposan letöröljük a tollat, ügyelve arra, hogy ne szaggassuk szét. A letörölt anyag fekete nyomot hagy a rongyon.
Azonnal bő langyos vízzel kimossuk belőle a maradék krémet és megszárítjuk (akár hajszárítóval is lehet).
Használat előtt meg szoktam nedvesíteni a quillt, így nem törik olyan könnyen.
Az így elkészített quill festését próbáltam, filctollal működik, de nem tartós.

  

      Így néz ki egy jó tollból készült anyag              A gyenge minőségű pedig ilyen

A másik módszer a viaszos kezelés.

 Az alkalmas tollat megolvasztott viaszba, vagy parafinba mártjuk, egy tompa végű pálcával belenyomkodjuk, hogy mindenütt érje. Kiemelve hagyjuk a forró viaszt lecsöpögni és kihűlni. Az eredmény kissé fura, így néz ki.
Műanyag tasakban tároljuk. Használat előtt a kiszemelt szegmensről egyszerűen, körömmel lehúzzuk a viaszt, ami egyúttal szőrteleníti is a quillt. A módszer gyors, hatékony, de az anyagot nem lehet festeni. Ellentétben a maratottal és a radírozottal, ez a quill a legkevésbé törékeny.
Egy jó, használható quill széles (1, max. 2 mm), jól szegmentált, nem törékeny, nem száraz és festhető.

Kábé ilyen:

Képek és szöveg: Bereczki Gábor

Szótár: