A Hangya

Hangya

Horgászataim során gyakran szembesülök azzal, hogy nem nagyon látni semmilyen rajzást, vagy csak nagyon elenyészőt, esetleg nagyon apró midgek repülnek. Ám a pisztrángfélék ekkor is kisebb-nagyobb intenzitással táplálkoznak a felszínről. Ezekben az esetekben nagyon nehéz rátalálni arra az imitációra, amit hajlandóak legalább megnézni, jó esetben megenni. Elég frusztráló, mikor nem tudom beazonosítni a táplálékforrást, próbálkozok kisebb-nagyobb legyekkel, szárazzal, emergerrel, esetleg a felszín alatt sodródó nedvesléggyel, a kapások mégis elmaradnak. Gyakran még a szedés helyére pontosan eljuttatott műlégy sem hoz eredményt. 
Természetesen a legyezés, de általában maga a horgászat is attól szép, hogy nincs tuti csali, legalább is én nem ismerem, ami minden esetben működik, de vannak olyan legyek, amik nagy általánosságban azért szoktak működni, még akkor is, amikor látszólag nincs esély. Lehet persze mélyebben keresni a megoldást, hisz egy jól vezetett nimfa igen nagy csáberőt jelenthet, de a szárazozás azért egy csodaszép dolog és az íly módon elejtett zsákmány még mindig az egyik legszívdobogtatóbb. Nem utolsó sorban pedig, mivel minden a szem előtt zajlik, az esetleges hibákat azonnal látjuk és korrigálni tudjuk.
Az egyik ilyen „tuti” csalim a hangya.
Hangya mindenhol van. Amikor egy fiatal királynő a boly elhagyására készül szárnyat növeszt és rengeteg, szintén szárnyas hím követi útján, valamint néhány fajnak vannak szárnyas egyedei, amik párzás után megtelepszenek, elvesztik szárnyaikat és mint „rendes” hangyák élik tovább életüket. Ez a folyamat jellemzően tavasszal történik, de kisebb számban az év bármely időszakában előfordulhat.
Hogy a  halak tudják ezt, vagy csak emlékeznek a rajzásra, nem tudom, de kétségtelen tény, hogy egy hangya szinte mindig jó csali.


Németországban horgásztam a Weisse Traunon, egy nagyon lassan áramló, szinte álló részen. Komoly felszíni aktivitás volt, azonban semmilyen eredményt nem tudtam felmutatni. Végső elkeseredésemben egy Szerbiából kapott epoxi testű hangyát kötöttem a tippet végére és minden hit nélkül kidobtam a part közelébe. Vízre érkezése után azonnal kapásom volt, de olyan, hogy majdnem kirántotta a botot a kezemből. A pisztráng meglett, a hangyát mélyen a szájából kellett kióvatoskodnom. Részéről semmi finomkodás, semmi nyammogás, egyből torokra vette a legyet. Aznap délután még sok társa követte, hasonló vehemenciával. Sikersorozatom egészen addig tartott, míg egy rosszul sikerült bevágáskor legyemet sajnos beleszakítottam egy halba. Utána hiába próbálkoztam más legyekkel, mintha kiürült volna a víz, pedig szedés továbbra is volt.
Persze a hangya sem csodaszer. Illetve nem mindig ugyanaz a hangya működik. Érdemes variálni a méretet, a formát. Ezalatt azt értem, hogy például a Drinán horgászó barátaimtól kaptam pár egészen pici, 24-es horogra kötött apróságot. Két részből álló cérna test, a horogszemnél pedig sátorszerűen hátrafelé álló pár CDC szegmens. Esküdtek rá! Nem a kitűnő úszóképességéről híres, de nedvesként is kitűnően megállja a helyét- mondták. A Kupicán próbáltam ki először, és teljes kudarc lett az eredménye. Aztán máshol is próbálkoztam, szintén eredménytelenül.
De persze megtört a jég. Jókor jó helyen… Kora tél, Lengyelország, San folyó. Nimfát eszik, de a szárazat nagyon nem. Egészen apró midgek repülnek, felteszem hát a szerb minihangyát. És láss csodát, szeretik a pérek. Áttérek más légyre, nem kell nekik, vissza a hangyát megint fogok. Szóval működik, csak nem mindig és nem mindenhol.

Bosznia, Ribnik. Agyonhorgászott víz, sokat megért nagy pérek. 16-os fekete hangya, középen egy kis polipropilén jelző és két tekerés fekete kakas a lábaknak. Nagyon csinos kis darab. Persze csak nekem tetszik, a péreknek nem. Tudom, hogy a hangyának jónak kell lenni, így felteszek egy olyat, ami parasut gallérral van kötve. Kicsit mélyebben ül a felszínben, és nem dől semerre. Elkezdek fogni. A harmadik után vissza az előző hangya, megszűnik a kapás. Felteszek egy apró parasut emergert, egyet azonnal fogok, utána semmi. Vissza a jó hangya, harmadik dobásra feljön, de visszafordul, otthagyja. Tízes a tippetem, azzal nem lehet gond, de biztos, ami biztos, bekenem süllyesztővel (én a Loon Snake River Mudját  használom) és második úsztatásra ismét feljön, bátran bekapja. Azon a délután még 5 társa követte, így gyönyörű eredménnyel zártam a napot.


Horvátország, Kupa folyó felső szakasza, a Csabranka torkolatnál: Egy keskeny, sodrósabb részt horgásztam, eredménytelenül. Nagyobbacska parashut hangyára váltottam. Első úsztatásra gyönyörű pér. A következőre két úsztatásra ismét egy-egy. Másfél óra alatt több, mint 20 darabot fogtam, egy kb. 20 méter hosszú és jó, ha három méter széles szakaszról, és mindet hangyával. Próbáltam mást is, nem kellett nekik. Megjegyzem, semmilyen felszíni aktivitást nem láttam.
-Na majd délután felhozom a barátaimat és szétcsapunk köztük! – gondoltam… Gyors ebéd, majd vissza a tutiba. A Tanár úrral vallatjuk a vizet, természetesen hangya a csali. Egy óra alatt 1 azaz egy darab pért sikerült kiimádkozni. Ugyanott, ugyanazzal, ahol a délelőttöt mesés eredménnyel zártam. Máig sem tudom pár óra múlva miért nem kellett nekik…
De még sorolhatnám a magam és barátaim történeteivel.
Persze, sajnos ez sem csodaszer. Viszont gyakran kihúzott és gyanítom még ki is fog húzni a csávából, így mindig van a dobozomban jó néhány darab. Különböző méretekben, különböző módon megkötve. Fekete, és barna színben, valamint néhány olyan is, amelynek a potroha vagy részben, vagy egészben piros.
Sima cérna testtel, epoxival borítva kitűnő nedveslégy, antron dubbingból gyakorlatilag elsüllyeszthetetlen száraz, polifoamból egy kicsit mélyen ülő, inkább a felszínben sodródó, és néhány szárnyas is, pici tollszárnnyal, ami inkább csak szép, mert érdekes módon én a realisztikusan megkötött szárnyassal közel sem fogtam annyit, mint az egyszerűbbel: „két tojás alak a horogszáron- valami kis lábszerűséggel”
És még mielőtt elfelejtem, a felszín alatt portyázó pontyokra is eredményesen használom nagyobb példányait, valamint persze itthon a vörösszárnyúak, bodorkák, domolykók is kedvelik
Röviden a hangya jó légy, sokan érdemtelenül mellőzik. Könnyű megkötni, így a kezdőknek is ideális választás lehet, bátran használjuk hát.

Kulcsszó: 
Szótár: