Csörgős csukalégy

csörgős csukalégy

Az ötlet nem saját kútfőből származik, bár már régen gondolkoztam valami olyan légytípuson, ami nemcsak vizuálisan vonzza a halakat. A terelőlapkával ellátott legyek, ha jól vannak megkötve, lényegesen intenzívebb mozgást képesek produkálni, nemcsak horizontálisan, de vertikálisan is, azaz a fel-le mozgást kiegészítik egy oldalirányú billegéssel is, mintegy wobblerként működve. Ezt egy csörgő hangjelenséggel kiegészítve alkalmas lehet zavaros vízben való használatra is, ahol a látvány sokkal kisebb jelentőséggel bír.
A hozzávalók:

-         terelőlapka, melyet készen is lehet kapni, de magunk is elkészíthetjük pl. pillepalackból
-         Nagyméretű hosszabb szárú sztrímerhorog ( esetünkben 4/0-s)
-         Zonker
-         Spectra flash
-         Vastag, lehetőség szerint zártcellás policelon
-         Pillanatragasztó
-         Csörgő ( készen lehet kapni egy zárt üveg (műanyag) hengerben mérettől függően 2-3 golyó) pl. twisterekbe, gumihalakba szokták belenyomni.
-         Vastag damil a farok eltartására (opcionális)
-         Epoxi szem (opcionális)
-         Vastag kötözőcérna.

A kötés menete a következő:
A policelonból pengével, vagy tapétavágó késsel kialakítjuk a horogszárnál kicsit hosszabb testet, melyet domborúra, áramvonalasra formázunk. Az alján vájatot készítünk a csörgőnek és pillanatragasztóval beragasztjuk.

Felhúzzuk a terelőlapkát és rögzítjük a kötözőcérnával. Ezután bekötjük a horog öblének kezdetére a vastag (kb 0.50-es) damilhurkot.
Bekötjük a zonkerfarkat, ami 2,5-3 szor hosszabb a horog száránál.
Pár szál spectra flasht is bekötünk, érdemes a farok színével megegyezőt, vagy gyöngyház fényűt használni.

   
 
Az öbölnél bekötjük a majdani testet képező zonkert, itt érdemes un. „Cross Cut” azaz keresztbe vágott zonkert használni, mert azt szépen lehet előrefelé tekerni. A horog szemétől kb. 2-3 mm-el befejezzük a testet, és elkötjük. A kötést lakkal, vagy pillanatragasztóval rögzítjük.
A felfelé álló zonkerszálakat levágjuk. (ekkor érdemes kissé megnedvesíteni a zonkert, hogy a szálak összeálljanak, így könnyebb lesz vele dolgozni.)
A horog öblénél ismét alapkötést készítünk, felhelyezzük a policelon testet és több tekeréssel, a cérnát erősen meghúzva rögzítjük. Elkötjük a cérnát, lakkal, pillanatragasztóval fixáljuk.
A horogszemnél ismét alapkötést készítünk, majd lekötjük a policelon elejét is. A rögzítés, elkötés és lakkozás után  fejet szikével még áramvonalasíthatjuk.
Felragasszuk az epoxi szemet, a mű kész.


Természetesen a színeket lehet variálni, nekem a hagyományos fehér-piros, fekete-sárga, sárga-narancs színek váltak be. Nem jó a túl tarka légy, ezért a policelon színe szerintem eggyezzen meg a test színével. A légy a légellenállás miatt kissé nehezebben dobható, így érdemes nagyobb osztályú botot használni. Úszó zsinórral is lemerül, de javaslom inkább a süllyedő végű, vagy süllyedő zsinórok használatát.

Szótár: 

2 comments