Németh István: Az Őzszőr 1. rész

A legjobb bundája a téli őznek van.

A következő irásokban az őzszőrről és annak a légykötésben betöltött szerepéről lesz szó. Természetesen nemcsak az őz, hanem a szarvasszőr is alkalmas a légykötésre, bár struktúrája egy kissé eltérő, de a kötés módja és az, hogy a test mely részéről használjuk a szőrt , megegyezik.

Sokan kérték, hogy szedjem össze azt, amit kedvenc légykötő anyagomról, az őzszőr alkalmazásáról tudok. Nagyon megtisztelő megbízás, de a téma szerteágazó – vadászat, vadgazdálkodás, biológia. Persze ennyire mélyen nem fogok belemerülni, ígérem! Ismereteimet kiegészítettem az interneten fellelhető információkkal is, így talán teljesebb képet adhatok a témáról.
Szeretném ezt az írást köszönettel kezdeni Paskay Ernő irányába – ő talán már nem emlékszik rá, de az első őzszőr légy kötését Ernő mutatta meg nekem. A történet természetesen horgászattal kezdődött, méghozzá (mily véletlen!) az Ipoly folyón.
Azon a napon éppen beszakítottam az utolsó kedvenc legyemet, egy Royal Coachman-t. Bosszankodtam, mert igencsak ették a domolykók, és a napnak még csak alig egyharmada telt el. Keresgéltem a dobozomban, és ügyetlenségemben egy szőrős légy esett a vízbe… Utána kaptam és rövid gondolkodás után felkötöttem. Félelmetes volt! Látványosabb kapások, érezhetően több hal, egyszóval megtaláltam az új favoritot! Természetesen egyetlen darab volt belőle, de a napot végig horgásztam vele, addig a bizonyos utolsó dobásig! Tudjátok, a kiszálló halig… Nálam ez annyit jelent, hogy az lesz a nap utolsó hala. Na, ez aznap nem jött össze! A nyerő legyet beszakítottam a mögöttem levő bokorba.
Ezt a legyet reprodukálni kell, és itt jön a képbe Ernő. Bementem a boltba és megpróbáltam elmondani, hogy hogyan nézett ki a légy. Ernő rögtön rávágta: Irresistible! Később utánanéztem a jelentésének: ellenállhatatlan! ) Szokásos kérdés: hogy kell megkötni? Akkor, azon a napon oltódtam be az őzszőr legyek kötésével.

Igazi natűr őzszőr

   Az igazi "natúr őzszőr"

Az őz az amerikai szarvasok Capreolus nemének egyik faja. Az európai őz elterjedése nagy, hazánkon kívül Európában szinte mindenhol előfordul. Közép-Európa legkisebb páros ujjú patás állata. Testtömege 15-25 kg között van, de találkozhatunk 25 kg feletti példányokkal is. Az őz szőrcsuhája a téli vagy nyári időszak szerint változik. Nyári szőre sötétvöröses, vörösessárga, rövid és sima. Téli szőrzete barnásszürke, szürke, tömött, hosszabb szálú. Május elejére kész a szőrváltással. Farán fehér, nyáron sokszor sárgásfehér foltot láthatunk, ez a tükör.  A baknak a sutáénál jól láthatóan kisebb a tükre.  Ritkán ugyan, de előfordul fekete, vagy akár fehér szőrzetű egyed is. Élőhelyenként is lehetnek árnyalat-eltérések a szőrzet színében. Számunkra legértékesebb a téli bunda. A téli időszakban a hideg miatt az állat egy sűrűbb, tömöttebb bundát növeszt. A nyári rövidebb, drótszerű szőrszálakat lecseréli egy üregesebb, a testhőmérsékletét jobban tároló szőrszálakra. A szőr minőségét befolyásolja az életkor, a táplálkozás és az ivarérettség is.

az őzszőr nagyított képe


   Nyári bunda  

     

Tavaszi bunda, a váltás előtt. Nem a legszebb látvány... 

     

Téli bunda, az igazi légykötő álom...

 A kereskedelemben már többféle színű, fajtájú, méretű őz-nyúzatot lehet kapni. Most nézzük át, hogyan kell kiválasztani a megfelelőt… Vegyük kezünkbe, ha lehet, bontsuk ki a kiválasztott őzszőrt. A téli szőrön mindig van az úgynevezett „underfur”, azaz alsószőrzet. Ez tartja meg az állat testhőmérsékletét, és ha tapintásra egy kicsit zsíros, ne habozzunk bevásárolni belőle! Amennyiben a szőr száraz, törékeny akkor sajnos alkalmatlan a légykötésre. Ez utóbbi általában két esetben fordul elő: ha az őzszőr már régi és kiszáradt, és ha festett.
     

 

         Az alsószőrzet (underfur)                                  Színes szarvasfarkak (bucktail)

     festett hasalja szőrök (belly hair)                       Normál őzszőr (deer hair)   

Amit meg kell jegyezni a festésről: a friss szőr festésénél először a zsiradékot távolítják el, mert különben nem lesz tartós a színezés. A legszebb színeket a fehér szőr festésénél érik el, nem véletlenül drágábbak a színezett szőrök.
      Az őzszőr kiválasztásánál azt is el kell döntenünk, hogy milyen legyet szeretnénk kötni. A rövidebb szálú szőrök a kisebb szárazlegyek kötésére alkalmasak, míg a hosszabb szálúak sztrímerhez valók.
      Röviden ez lenne a bevezető. A következő részben kitárgyaljuk, hogy egy teljes őz- nyúzat melyik részét mire lehet felhasználni, és belemerülünk a szőr házi festésébe. Tartsatok ki! Visszajövök!

Külön köszönet Bogaras Pityunak a szép őzszőr anyagokért, és Pénzes Istvánnak a természetfotókért.

  - Németh István -

(a cikk módosítva megjelent a www. visionflyfishing.hu-n)

 

Kulcsszó: 
Szótár: