Németh István: A Thunder Creek

thunder creek

A Thunder Creek hazánkban az egyik legjobb balinlégy. A vékony kishalat utánozza, köthetjük súlyozva, súlyozatlanul, és természetesen különböző méretekben, hogy igazodni tudjunk az éppen aktuális balintáplálék méretéhez. (tavasszal a kisebbek, ahogy nőnek a snecik, úgy használhatunk egyre nagyobbakat) A kötése egyszerű, a színeket is lehet variálni, de a felül sötét, alul világos szabályt tartsuk be! Paskay Ernő

 

A Thunder Creek NiNi satujából:

 

Anyagok:
-         horog: Drennan hosszúszárú 8#
-         cérna: erős több szálú
-         súly: ólomlap és gold tinsel
-         test: fehér és barna bucktail, grizzly kakastoll és egy kevés krystal flash
-         szem: epoxi szem
-         fej: epoxi, vagy UV lakk

A kötés menete:

             

             

             

Bekötjük a tinselt a horog öbléhez, feltekerjük az ólomlapot, amit a cérnával is rögzítünk. Feltekerjük a tinselt, legalább két sorban, hogy ellenállóbb legyen, lakkozhatjuk is a testet. Kiválasztunk egy kisebb adag fehér és ugyanannyi barna bucktailt, odamérjük a horogszárhoz úgy, hogy kb. 1/3-nyival túllógjon azon. Méretre vágjuk mindkét adagot. Bekötjük a horogszemhez úgy, hogy előrefelé álljanak. A világosat alulra, a sötétet felülre. Pár szál krystal flasht is bekötünk a két oldalra, majd a feleslegeket levágjuk. Ezután a cérnával jó erősen megkötjük, egészen a horogszemig. Elkötjük félcsomóval és levágjuk a cérnát.
             

             

Piros cérnára váltunk, bekötünk hátrafelé a két oldalra egy-egy hosszú, grizzly színű tollat, (olyan hosszú, mint a bucktail). A felesleget itt is levágjuk. Kicsit hátrébb megyünk a cérnával, elrendezzük a szőröket és a flasht, majd egy cső segítségével hátratoljuk az egész kupacot. Szorosan lekötjük, majd elkötjük a cérnát és levágjuk. Ezután méretre vágjuk a flasht is. (egy kicsit hagyjuk hosszabbra, mint a szőrök, így ingerlőbb a halak számára. „flashtail”)
Felragasszuk a szemet, majd epoxival (ebben az esetben a száradásig forgatni kell a legyet, mert az epoxi megfolyik) vagy UV lakkal (ezt lámpával azonnal „szárítjuk”) bekenjük a fejet.

A légy elkészült.

Egy változat Jim Misiura kötésében:

 

 

Szótár: 

2 comments