Németh István: Deer Hair Caddis

Deer hair caddis

A Deer (Elk) Hair Caddis az egyik legjobb caddis (tegzes) imitáció. Al Troth amerikai legyezőguru volt az atyja ennek a remek és nem utolsó sorban igen fogós légynek. Azonban a caddisok használatakor érdemes figyelembe venni azt, hogy a tegzesek általában kora reggel és estefelé, a sötétedés beállta előtt aktívak, napközben fákon, bokrokon pihennek. Épp ezért- bár napközben is érhetünk el eredményeket velük-, az igazi idejük az esti órákban jön el, és ott, ahol addig üres volt a víz, sok szép élményben lehet részünk segítségükkel. Paskay Ernő.

Itt a NiNi féle változat:

Anyagok:
-         Horog: TMC 102Y 11#
-         Cérna: Traun River 6/0
-         Test: krémszínű CDC toll
-         Lábak: barna kakas palmerezve
-         Szárny: natúr őzszőr

A kötés menete:

Válasszunk ki egy nagyobb CDC tollat és egy kakastollat, melynek szegmensei nagyjából olyan hosszúak, mint a horog öble. Az alapkötés után a horog öbléhez kössük be a kakastollat. Ezután kössük mellé a CDC tollat, de ne a száránál, hanem a végénél.

                

                                                                                                                                                                                                                           

Tollcsipesz segítségével csavarjuk meg a CDC tollat, majd tekerjük fel a horog szárára előrefelé. A kiálló szegmenseket vágjuk le. Szintén előrefelé haladva kb. 5 menettel tekerjük fel a kakastollat is.  (palmerezés) A légy felső részéről vágjuk le a kakastoll-szegmenseket, mert így a szárny szebben fog állni.

                   

             Vágjunk le egy adag őzszőrt, fésüljük ki az alsó, puha szőröket, majd szőrrendezővel rendezzük. Fogjuk oda a horogszem mögé úgy, hogy egy kissé túllógjon a horogszáron ( Az igazi tegzeseknek is hosszabb a szárnyuk a testüknél) Kössük be az őzszőrt, ügyelve arra, hogy ne forduljon el a száron, hanem felül maradjon. Pár félcsomóval rögzítsük a kötést, majd vágjuk le a felesleges szőröket. Ezután a cérnából kialakítjuk a fejet, elkötjük, a kötést lakkozzuk.

A légy elkészült.

 

Deer hair Caddis Winona Fly Factory módra

 

Szótár: