A felszerelés kiválasztása, 2. az orsó

legyező orsó

Ha egyszerűen szeretnék fogalmazni, azt mondanám, hogy a legyezőorsó csak a zsinór tárolására szolgál, s gyakorlatilag bármilyen forgódobú orsó megfelel a célnak.
Ez azonban nem teljesen igaz. Külföldi katalógusokat, honlapokat böngészve láthatjuk, milyen megdöbbentően széles választékban és árakon kínálják, ezt a „szinte felesleges” felszerelést.

Mint minden esetben, itt is a lehetőségeinkhez mérten a legjobbat próbáljuk megvenni. Igyekezzünk a jónevű orsógyártók termékei közül választani, garantálva ezzel, hogy orsónk bármikor, bármilyen körülmények között tökéletesen fog működni, esetleges meghibásodása esetén az alkatrészellátás biztosított.
 Alapvetően kétféle anyagból készülhet legyezőorsó, úgymint a grafit illetve valamilyen alumínium ötvözet.
Grafitházas orsóSajtolt, un. die-cast orsó
A grafitházas orsók a legolcsóbbak, mivel egy egyszerű technikával, nagy sorozatban gyártható termékről van szó. Áruk körülbelül 5000 forint-tól indul, általában fék nélkül, vagy valamilyen egyszerű fékkel ellátott modellek. Lehetőség szerint, ha emellett döntünk, próbáljunk a jobb minőségre törekedni. Ilyenek pl. a Danica, BFR.
A fémből készült orsókat előállításuk alapján szintén két szegmensre oszthatjuk úgymint valamilyen alumínium ötvözetből sajtolással készített orsók, illetve a nagy tisztaságú, repülőgépgyártásnál használt alumíniumból precíziós gépekkel esztergált „műremekek”.
Előbbiek ára 15000 forint környékétől indul, jól használható, tartós, általában fékkel ellátott modellek. Hosszú évekig jól szolgálnak, egy átlag legyeshorgász minden igényét képesek kielégíteni. A Vision Koma, a Tiemco vagy a Bios orsói elég barátságos árúak és megbízhatóak. A legyezőorsók döntő többsége az „esztergált” kategóriába tartozik, és élettartamuk messze meghaladja akár a legjobb peremfutó orsóét is. Áruk igen széles tartományban mozog, nagyságrendileg 18000 forinttól, és a határ a csillagos ég. Ilyenek a Vosseler, Sage, Tibor, és még hosszasan sorolhatnám.

Vannak fék nélküli és fékes modellek, anti-reverse rendszerűek, de mindegyikre jellemző a hosszú élettartam, a precíz kidolgozás, a felhasznált anyagok kifogástalan minősége és a tökéletes működés. Érdemes pár szót ejteni a mostanság egyre népszerűbb és elterjedtebb un. „large arbor” típusú orsókról. Ezek abban különböznek hagyományos társaiktól, hogy a zsinórtároló dob belső magjának átmérője nagyobb, ezáltal, ugyan kevesebb alátétzsinór fér fel az orsó dobjára, viszont a zsinór kevésbé hurkásodik, törik meg és nem utolsó sorban egy hajtókar fordulatra sokkal több zsinórt tudunk felcsévélni, ezáltal a zsinórkezelés gyorsabbá, egyszerűbbé válik.

A fék tekintetében is igen széles a választék, kezdve az egyszerű un. klikkes változattól a szorítócsavaron, teflonpogácsán, parafakorongon át a legbonyolultabb tengeri horgászatra kifejlesztett fékrendszerekig. Hazai viszonylatban tulajdonképpen nincs szükség fékkel ellátott orsóra, hiszen a dob peremének kézzel történő fékezésével igen jól tudjuk szabályozni a ki-kirohanó ellenfelünket, de természetesen nem hátrány. Amennyiben fékkel rendelkező orsót választunk, a cél minden esetben a letapadás mentes, állandó, precíz fékhatás legyen. Hazai viszonylatban mégis talán a legfontosabb követelmény, hogy az orsó jól kiegyensúlyozza a botunkat. Az orsókon szereplő számozás szintén a választást segíti, hisz ugyanolyan AFTMA osztályba sorolják, mint a botokat. Egy AFTMA 5/6-os osztályú botra, szinte biztosan passzolni fog egy ugyanilyen osztályú orsó. Tegyük fel a választott orsót a botra, a súlypontnak a nyél első harmadánál kell lennie, vagyis ott ahol a botot tartjuk.

Kulcsszó: 
Szótár: 

2 comments