Németh István: A Comparadun

comparadun

A Compara-dun típusú legyek attól különlegesek, hogy gallér hiányában a farkukon és a szétálló szárnyukon ülnek a felszínen úgy, hogy a testük a felszínben, a „filmben” van, tehát egy kicsit mélyebben ülnek a vízben, könnyebb prédát jelentve a halak számára. Az éppen kikelő, vagy a tojásrakás után elpusztult kérészek sordródnak ily módon. Paskay Ernő
És most jöjjön a légy NiNi módon

Az anyagok:
-         horog: TMC 102Y 11#
-         farok: spinner tail
-         test: goose (liba) biots
-         tor:  dubbing (világosabb árnyalatú, de olyan színű, mint a test)
-         szárny: őzszőr
-         cérna: Uni Thread 8/0

A kötés menete:

             

A horogszárra alapkötést készítünk, majd előremegyünk a szár kb. 1/3-áig.Vágjunk le egy adag őzszőrt a bőrről, fésüljük ki az aljszőrzetet, majd szőrrendezővel rendezzük el úgy, hogy a végénél legyen azonos a hossza. Fogjuk össze a szőröket úgy, hogy a horogszárral azonos hosszúságúak legyenek. Miután  balkéz hüvelyk és mutatóujja közé fogjuk a  szőrcsomót, tegyük a horogszár fölé, majd a kötőcérnával hurkoljuk körbe úgy, hogy csak a szőr legyen hurkolva, a horogszár ne. Erre azért van szükség, mert ha így kezdjük a kötést, akkor szépen egyben marad, nem fog elfordulni. Ezután kössük oda a horogszárhoz a szőröket, a szár 1/3-ánál. Erősen fogva húzzuk meg a cérnát, figyeljünk arra, hogy a szőr ne tudjon elfordulni. Vágjuk le a felesleget.

               

           Négy szál spinner tailt kössünk be hátra az öböl kezdetéhez és a cérnával nyolcas kötéssel válasszuk el két oldalra. Rögzítsük a farkat és vágjuk le a felesleget. Egy hosszabb szál biotsot kössünk be a vékonyabb végénél, majd menjünk előre a cérnával a szárny tövéig. Óvatosan tekerjük fel a biotsot úgy, hogy a menetek fedjék egymást, dea szélén lévő pihéket ne takarja. (így kapjuk meg a szép szegmentált testet)

           Fogjunk egy kis adag dubbingot, sodorjuk fel a cérnára és tekerjük az őzszőr szárny köré elöl és hátul is. Inkább többször vigyünk fel kevesebb adag dubbingot a cérnára, mint egyszer sokat.

A légy elkészült.
És itt egyhasonló, de CDC vel megbolondított változat Davie McPhailtől

 

 

Szótár: