A felszerelés kiválasztása, 1. a legyezőbot

legyező botok

Magyarországon nagyságrendileg 330000 horgász van. Ezek jó része a hagyományos módszereket részesíti előnyben, de egyre több az aktívabb módszereket kedvelők aránya. A pergetők és legyezők száma is napról napra növekszik. Azok, akik új kihívásokat keresnek, törekednek a minőségre, szeretnék kiélni kreativitásukat, és ezt pl. a pergetésben, vagy más módszerekben már nem találják meg, a legyezés felé fordulnak, ki-ki habitusának megfelelően, csak apránként, óvatosan, vagy teljes elánnal, minden más módszert feladva. Nem lesz mindenkiből legyes, és ez nem is baj. Azonban azok, akiknek a horgászat nem kizárólag a hal megfogását jelenti, hanem egy kikapcsolódási formát, annak minden hozadékával, azokból jó legyezőhorgász válhat.

Ne legyen elrettentő indok az, hogy itthon nem lehet pisztrángozni, hisz a legyezés nem a pisztrángról szól. Már lerágott csont, de mivel egy újszülöttnek minden vicc új… a hazai halaink közül a domolykó, jász, csuka, balin és feketesügér legalább annyira eredményesen fogható léggyel, mint más módszerekkel, akik a kihívásokat keresik, azoknak meg ott a ponty az amúr, a süllő.
Bár ha őszinte akarok lenni, azért a tiszta, gyors hegyi patakok feelingje számomra a csúcs és mindennél jobban szeretek ilyen vizeken horgászni, és itt „sajnos” a pisztrángfélék vannak túlsúlyban…
Nem tagadom, lehet, hogy a legyezés kissé bonyolultabb, mint más módszerek (bár elnézve a bojlisok szerelékeit, dipjeit, csali arzenáljait ebben is kételkedem) de kis kitartással hamar szép eredményeket tudunk elérni. Egy dolgot ígérhetek: aki legyezésre adja a fejét az egy olyan világba csöppen, amit más módszerrel nem tapasztalhat meg. Egy életen át történő tanulás, rengeteg tévút, buktató, és szerencsére még több siker, fantasztikus élmények várnak arra, aki erre az útra lép.
 

Lássunk hát neki a felszerelés kiválasztásának.
Van bot, orsó, zsinór, csali, de egyik sem hasonlít a jól megszokott felszerelésünk hasonló névvel ellátott elemeire. A bot orsótartója rossz helyen van, a gyűrűi drótból mégis aranyárba mérik, az orsó egy sima tároló, hasonlóan csillagászati árakkal, a zsinór meg olyan nagyon vastag, inkább kábel, és még csak nem is átlátszó, aki meg látott már legyezőhorgászt munka közben, az joggal teszi fel a kérdést: mit ustorozik az ott a víz közepén???
Látni fogjuk, mindennek megvan a miértje, remélem az írás végére a ködös illúziók érthetővé válnak majd.

A legyezőbot:

Nincs még egy olyan horgászmódszer, melynél a bot ilyen mérvű és ennyi igénybevételnek volna kitéve! Gyakorlatilag a teljes horgászidő alatt folyamatosan dolgozik. Kézbe véve egyet azonnal szembetűnik, hogy sokkal könnyebb és rugalmasabb bármilyen más, hasonló méretű halak elejtésére használt bottípusnál. A legyezőhorgászat során egy dobásfázis alatt botunk többször is meghajlik-kiegyenesedik, így azt hatványozottan nagyobb és több terhelés éri, mint bármilyen más típusú botot. Ezért van az, hogy amióta horgászbotot gyártanak, az éppen aktuális újdonságok, először a legyezőbotokon történnek bevezetésre, és –ha beválik- csak ezek után alkalmazzák más típusú horgászbotoknál.
Jellemzően az igazán neves botgyártók a mai napig kis manufaktúrákban készítik a botokat, és még a legnagyobb gyártók is (Sage, G Loomis, Hardy, Orvis, stb.) töredék mennyiséget gyártanak mondjuk egy kisebb kínai botgyárhoz képest. A másik ok, hogy ezekre a botokra általában un. „unconditional lifetime guarantee”, azaz életre szóló garanciát adnak, és a bottagok sérülése, törése esetén azt azonnal cserélik, még akkor is, ha saját autónkkal hajtottunk át rajta, és még friss a keréknyom. Ezért van az, hogy a valóban minőségi legyezőbotok ára magasan felette van még egy igen jónevű, amúgy csúcskategóriás pergető-, vagy pontyozóboténál.
Szerencsére nem kell krőzusnak lennünk ahhoz, hogy legyezőbotot vásárolhassunk. Rengeteg gyártó kínál kitűnő minőségű botot kedvező, vagy akár igen barátságos áron is, melyek közül kis körültekintéssel, és némi segítséggel magunk is találhatunk olyat, ami megfelel a pénztárcánknak, és hosszú évekig hű társunk lehet. Ilyen gyártók, a teljesség igénye nélkül pl. a Redington, Vision, Snowbee, Scierra, de az ismert márkák, mint pl. a Shimano,  Daiwa, Shakespeare, Byron, ABU általában igen szerény kínálatában is találhatunk igen jó darabokat.
A manapság használatos legyezőbotok legnagyobb része grafitból, abból is a legmagasabb modulus-számú, legjobb minőségűből készül. A mai napig készítenek botokat ragasztott tonkinnádból és üvegből is, de az ilyen botokat használókat inkább a tradíciók vezérlik, és bár szépségük, feelingjük vitathatatlan, azért használat szempontjából elmaradnak modern társaiktól.
A legyezőbotokon nem dobósúlyt, hanem un. osztályokat adnak meg iránymutatásul. Ez egy viszonylag egységes AFTMA szabványra épül (erről egy kicsit bővebben majd a zsinóroknál).
Az osztályozás  000-19-ig tart, de földi halandók inkább a 2-től 12-es osztályúakat használják, (minél nagyobb a számozás, annál erősebb a bot) Botot az esetek döntő többségében nem a várható halak, hanem az eldobni kívánt műlégy méretéhez választunk. Általánosságban elmondható, a botok osztályáról, hogy :

-         AFTMA 3-6 a domolykó, jász, csapósügér, pisztráng, pér horgászatára száraz- és nedveslegyekkel, nimfákkal, kisebb sztrímerekkel

-         AFTMA 7-9 a feketesügér, balin, süllő, ponty, csuka horgászatra, nagy felületű, ezáltal „szélfogó” popperekkel, nehéz, nagyméretű sztrímerekkel

-         AFTMA 9-12 a harcsa, csuka, galóca horgászatára nagyon nagy , ill. nehéz sztrímerekkel. (ebben az esetben természetesen a várható halak mérete is indokolja az erősebb felszerelést)

Legáltalánosabban elterjedtek a kétrészes botok, bár az utóbbi időben egyre népszerűbbek-és nem véletlenül- a többrészes társaik. Egy nagyon picit nehezebbek, vitathatatlan előnyük azonban a könnyebb szállíthatóság akár repülőn, autóban, vagy biciklivel. Elvétve teleszkópos botok is kaphatóak, de ezek nagy részét érdemes  messziről elkerülni.

Akciójukat tekintve háromféle botcsaládod különböztetünk meg, ezek a gyors (tip-flex), a közepes (mid-flex) és a lassú (full-flex). Ahány horgász annyifélére esküszik, és mindegyiknek megvan a sziklaszilárd magyarázata arra, hogy miért az általa kedvelt akció a jó. Általánosságban elmondható, hogy a gyors botok felső harmada, negyede dolgozik dobás közben, fárasztáskor indul be az alsóbb tartomány. Messzi és pontos dobásokra, szeles horgászatokra nagyobb testű halak horgászatára ajánlottak. A lassú botokat azok részesítik előnyben akik zömmel szárazléggyel, vékony előkével horgásznak, nem túl nagy távolságra. Az ilyen botokkal a legkisebb az esély a megakasztott hal fárasztás közbeni szakítására, a legyet könnyebb finoman felkínálni. A közepes botok elvileg a két másik jó tulajdonságait ötvöznék, de azért ez így nem teljesen igaz. Erősen súlyozott legyek használatakor, ill. „mindenes” botnak valóban ezek a legalkalmasabbak.
A hajlított drótdarabnak tűnő dolgok a bottesten valójában egy nagyon kopásálló, keménykróm bevonatos acélgyűrűk és a hagyományos gyűrűkkel szemben azért használják ezeket, mert súlyuk töredéke egy betétes gyűrűnek, így a könnyű bottest súlyát kevésbé növelik,  ezzel együtt az akcióját sem változtatják jelentősen. Az orsótartó szerepe annyi, hogy az orsót biztosan, elmozdulás mentesen tartsa, és horgászat közben se lazuljon ki. Készülhet grafitból- ez az olcsó botok egyik ismérve, de általában az alacsonyabb osztályoknál AFTMA 6-ig nemesfa-betétes nikkelezett fém orsótartót, ennél nagyobb osztályoknál pedig tiszta fém, döntően sósvíz álló konstrukciót használnak.
A botnyél anyagának szinte kizárólag a parafát használják, és mivel itt valóban a nyelet fogjuk a horgászat közben, nem az orsótartót , ennek minősége általában sokkal jobb, mint más botokénak. Az alacsonyabb osztályú pálcáknál un. szivarnyelet, magasabb osztályokban pedig a full-, vagy half-wells formát használnak.
A botok hossza 1,8- 3,3 méter között változik. Kisebb patakokon, benőtt helyeken célszerűbb egy rövid botot használni, nagyobb vizeknél hosszabb dobásokhoz előnyösebb egy hosszabb. Tény azonban, hogy a bot hossza nem befolyásolja a dobástávolságot, és a hosszabb bot jobban igénybe veszi a csuklót, nehezebb, hamarabb elfáradunk. A magam részéről a 240-270 cm-es botokat tartom ideális választásnak

Kulcsszó: 
Szótár: