Tail Guard... a farokcsavarodás-gátló

farok csavarodás gátló

Hosszú farkú legyeknél, jellemzően a csukára használatos, pl. zonkerfarkú legyeknél elég gyakori probléma, hogy a hosszú farok rátekeredik a horog öblére, jelentősen lerontva a sztrímer mozgását, és radikálisan csökkentve az amúgy sem gyakori kapások számát. Bob Popovics a "Pop Fleyes" című remek könyvében azt írja, hogy a horogöböl formája nagyban befolyásolja, hogy a faroknak használt anyag (toll, zonker, stb.) visszaakad-e az öbölbe, vagy sem. A kerek öblű horgok esetében a visszatekeredés sokkal ritkábban fordul elő, mint a lehajló, de egyúttal szélesebb öblű horgok esetében. Viszont szerintem a szélesebb öböl jobban tart és könnyebben akad például a csuka pofájában. Kell tehát valami, amivel elkerülhetjük ezt a bosszantó hibát.  Sokféle lehetőség van ennek kiküszöbölésére, a leggyakoribb, legismertebb és talán a legbiztosabb módszer a horog szárával párhuzamosan bekötött hurok. Magam is sokáig használtam, de még ebben az esetben is elég sokszor bosszatóan visszatekeredett a zonkerfarok néha úgy, hogy egyszerűen átfűződőtt a hurok lyukán.
Biztos vagyok benne, hogy valaki már rég kitalálta, és nem én vagyok az innovátor, bár magamtól csinálom már egy ideje az alábbi módszerrel, de hátha valaki még nem ismeri. A horgászatok során jól működik, a légy mozgását nem befolyásolja, így nekem ez a megoldás vált be a leginkább.

Készítéséhez én 0,70 mm-es damilt használok, (ezt a méretet használom egyébként a bokorugrú (weedguard) készítéséhez is.
                                                                                                

- vágjunk le, egy kb 10 cm-es darabot.
- öngyujtóval melegítsük meg az egyik végét, így egy gombócot kapunk a damil végén. A gombóc nagyságát a melegítés idejével bizonyos határok között tudjuk szabályozni. Készítsünk a lehető legnagyobb gömböt  azsinór végére.
- még melegen egy lapos tárggyal, de óvatosan akár az ujjunkkal is megtehetjük, lapítsuk el ezt a gömböt, így egy gombaszerű formát kapunk.
- attól a végétől kb.4 cm-re, ahol a zonkert be fogjuk kötni, lyukasszuk ki a bőrt egy hegyes, de viszonylag vastag tűvel, akkorával, amin a damil épp átfér .
- felülről lefelé húzzuk bele a damilt a lyukba ütközésig úgy, hogy előzőleg hajtsuk félre a zonker szálakat (érdemes nedves ujjakkal csinálni, úgy sokkal könnyebb)
- fogjuk hozzá a damilt a zonkerhez, és kb. 1,5-2 cm hosszt szabadon hagyva kössük a horogszárra, majd a felesleget vágjuk le. A továbbiakban a legyet a megszokott módon kössük meg.
Én a bőr felőli oldalon, ott, ahol a damilt átfűztem egy csepp pillanatragasztót is szoktam használni, ami fixálja a damilt.

Szótár: