Alapok

A legyezőhorgászat alapjai.
A legyezés iránt érdeklődőknek ajánlom ezeket a cikkeket. Segítséget nyújtanak a megfelelő felszerelés kiválasztásában, a kellékek, műlegyek útvesztőiben és sok más homályos folt tisztázásában. Alalpvetően a kezdeti lépések megkönnyítésében segítenek, de talán tapasztaltabb legyesek is találnak bennük hasznos információkat.

Az Ipoly rovarvilága legyeseknek

Crawler nimfa

Tokár Tivadar barátom jóvoltából egy egyszerű, képes beszámoló következik az Ipoly vizi gerinctelen faunájáról. Éveken át vizsgálta a vízi rovarvilágot, és a képek magukért beszélnek. Meglepően sokféle nimfa és egyéb rovarlárva él a folyóban. Az első képek a gyüjtés helyeiről készültek, a többi a talált lárvákról. Természetesen a begyűjtés és fotózás után minden lárva sértetlenül visszanyerte szabadságát. 

Kulcsszó: 

A felszerelés kiválasztása 6, a műlegyek

realisztikus heptagenid lárva

A legyezésben az egyik legmegragadóbb, hogy olyankor is hódolhatunk szenvedélyünknek, amikor nem horgászunk. Ez a pótcselekvés nemcsak a felszerelés karbantartásában, a zsinórok ápolásában és a következő túra terveinek szövögetésében nyilvánulhat meg, hanem a leendő csali elkészítésében, azaz a légykötésben is. Az alábbi rendszerezés saját szemszögből mutatja be a legyek csoportjait. Nem biztos, hogy jó a rendszer, de talán a kezdőknek így a legérthetőbb.

Csorbai Balázs: A domolykó ívása

egy szép domolykó

A domolykó szaporodása

Ebben a rövid cikkben a domolykó ívásáról szeretnék néhány dolgot leírni az érdeklődőknek. A terjedelmi okok miatt némileg sematikus bemutatás célja elsősorban nem egy tudományos mélységű halbiológia előadás monitorra vetése, hanem a legyezőhorgászok körében széltében elterjedt tévhitek eloszlatása, ami talán elvezethet oda, hogy a számunkra oly kedves halfaj állományai ne csökkenjenek tovább.

Kulcsszó: 

A felszerelés kiválasztása, 5. az előke

előke hurok

Aki olvasta az előző, felszerelésről írt cikkeket, joggal teheti fel azt a banálisnak tűnő kérdést, hogy hogyan kösse fel a vastag legyezőzsinórra azt a pici legyet? Őket itt most megkövetem, és igyekszem erre a kérdésre röviden válaszolni: Sehogy! 

Kulcsszó: 

A felszerelés kiválasztása, 4. hasznos kellékek

legyező doboz

Most, hogy sikerült kiválasztanunk a legyező felszerelésünk legfontosabb darabjait, úgymint a botot orsót és a zsinórt, itt az ideje, hogy rátérjünk a másodlagos kellékekre. Ezek egy része nélkülözhetetlen, más része a kényelmes, praktikus horgászatot segíti, és persze itt is –mint minden más módszernél- vannak olyan dolgok, melyek inkább a horgász lelkivilágához kellenek, de velük teljes egy legyezőhorgász.

A felszerelés kiválasztása, 3. a zsinór

legyező zsinórok

A legyező módszernél a zsinórnak köszönhető, hogy csalinkat képesek vagyunk eljuttatni a halak vélt tartózkodási helyére. Ennél a módszernél a zsinór a súly, ez az ami feltölti a botot,. Ez az, ami valójában megkülönbözteti a legyezést az összes többi módszertől.
Éppen ezért a gyártó cégek hihetetlen választékban kínálják a zsinórokat, ami megnehezítik a választást. Akár egész könyvet meg lehetne tölteni a zsinórok tulajdonságait és használatukat elemezve. Nekünk ez nem feladatunk, de néhány alapvető kérdés tisztázására szükség van a helyes választáshoz.

Kulcsszó: 

A felszerelés kiválasztása, 2. az orsó

legyező orsó

Ha egyszerűen szeretnék fogalmazni, azt mondanám, hogy a legyezőorsó csak a zsinór tárolására szolgál, s gyakorlatilag bármilyen forgódobú orsó megfelel a célnak.
Ez azonban nem teljesen igaz. Külföldi katalógusokat, honlapokat böngészve láthatjuk, milyen megdöbbentően széles választékban és árakon kínálják, ezt a „szinte felesleges” felszerelést.

Kulcsszó: 

A felszerelés kiválasztása, 1. a legyezőbot

legyező botok

Magyarországon nagyságrendileg 330000 horgász van. Ezek jó része a hagyományos módszereket részesíti előnyben, de egyre több az aktívabb módszereket kedvelők aránya. A pergetők és legyezők száma is napról napra növekszik. Azok, akik új kihívásokat keresnek, törekednek a minőségre, szeretnék kiélni kreativitásukat, és ezt pl. a pergetésben, vagy más módszerekben már nem találják meg, a legyezés felé fordulnak, ki-ki habitusának megfelelően, csak apránként, óvatosan, vagy teljes elánnal, minden más módszert feladva. Nem lesz mindenkiből legyes, és ez nem is baj.

Kulcsszó: 
Subscribe to RSS - Alapok