A Páva Quill, Văsieş Lucian írása.

quill baetis

Fordította: Bereczki Gábor

 

 

 

 

 

 

 

 

Többször megkérdezték, hogy hogyan készítem elő a pávatoll szegmenseket, hol található a legjobb rész, amely széles szegmenseket ad. Itt bemutatom, hogyan járok el én és azt is, hogy mikor ajánlatos használni ezt az anyagot...

                                                                           
    Ez egy páva faroktoll ún. „szemes” része                            Ez a toll fonákja

                                                               Kinagyítva.
Látható a pihék elhelyezkedése, amelyek tulajdonképp a toll színét határozzák meg.

A pihék eltávolításának legegyszerűbb módja a radírozás. Ha nagyobb mennyiségű quill-t szeretnénk, akkor klórtartalmú szer (Clorox, Hipó) oldatával dolgozzunk. Egy rész Clorox, két rész víz. Az oldatot mikróba helyezzük és felforrósítjuk. Ezután egy csipesszel 2-5 másodpercre belemártjuk a szegmenseket. Folyamatosan kavargatjuk az oldatot, közben figyeljük, ahogy a pihék „leolvadnak” a szegmensekről és csak a quill marad. Nem szabad hosszan oldatban tartani a szegmenseket, mert „elégnek” és törékennyé válnak. A „maratás” után a quill-t azonnal a csap alá tartjuk, vagy egy tányérba helyezett konyhasó oldatba mártjuk és alaposan kimossuk.
 

Az alábbi képeken az átlagos oldalszegmensek láthatók, amelyek hosszúak de egyúttal keskenyek is és a mintázat sem rajzolódik ki eléggé. A toll szeméből nyert szegmensek azonban szélesebbek és rövidebbek. A színezetük a krémfehértől a sötétbarnáig képez szép átmenetet.

 

A quill-t szárazlegyek, nimfák és emergerek kötéséhez használom, mely a horog szárára tekerve szép, szegmentált testet eredményez. Ez a szegmentálás rendkívül jól utánozza a rovarok potrohát.

Íme néhány szárazlégy és nimfatest, természetes és festett színű quill felhasználásával.

 

Kulcsszó: 
Szótár: