A felszerelés kiválasztása, 3. a zsinór

legyező zsinórok

A legyező módszernél a zsinórnak köszönhető, hogy csalinkat képesek vagyunk eljuttatni a halak vélt tartózkodási helyére. Ennél a módszernél a zsinór a súly, ez az ami feltölti a botot,. Ez az, ami valójában megkülönbözteti a legyezést az összes többi módszertől.
Éppen ezért a gyártó cégek hihetetlen választékban kínálják a zsinórokat, ami megnehezítik a választást. Akár egész könyvet meg lehetne tölteni a zsinórok tulajdonságait és használatukat elemezve. Nekünk ez nem feladatunk, de néhány alapvető kérdés tisztázására szükség van a helyes választáshoz.
A legyezőzsinórokat három paraméter alapján választjuk ki, ezek: forma, súly, merülési képesség.
Formáját tekintve két fő típust különböztetünk meg:
 Double Taper ( mindkét végén vékonyodó) jele „DT“ Vékonyodó végei elősegítik az energiaátvitelt az előkére. Általában a rövidebb dobásokhoz, valamint az orsódobáshoz használjuk Ezt a típusú zsinórt általában a szárazlegyezés megszállottjai részesítik előnyben, mivel pontosan és lágyan tudják legyüket célba juttatni. Ezt a típust, mivel a formája szimmetrikus, az egyik fél elhasználódása esetén meg lehet fordítani, így közel duplájára növelhetjük az élettartamát.
Weight Forward (az elején vékonyodó) jele „WF“ A legnépszerűbb zsinórtípus, hosszú dobásokhoz, nagyobb legyekhez ideális. A fej hossza és formája igen változó, a legrövidebb fej kb. 5,5 méter, míg a leghosszabb, a longbelly típusoknál akár 18 méter is lehet.
(A legyezőzsinórok teljes hossza általában 25-32 méter)
Egy általánosnak nevezhető fejhossz kb. 9-10 méter, tehát a teljes hossz kb. 1/3-a. A zsinórok vékonyodása, és a fej formája is sokféle, szinte minden módszerhez kialakítottak valamilyen „fazont“ (Pike, Nymph, Longbelly, Head Start, Windmaster, Spey, stb.)
Ehhez a típushoz tartoznak még az un.Shooting Taper (Lövő vagy rakétazsinór) jele „ST“ zsinórok, ami tulajdonképpen egy WF-es zsinór fejrésze. A hátsó végére speciális un. Shooting line-t toldunk, így használjuk. Általában nagyon hosszú dobásokhoz használják, illetve akkor, ha gyakran kell fejet cserélni, (pl. úszót süllyedőre).
Ebben a táblázatban találjuk a zsinórok első harminc lábra ( 9,15 m) vetített AFTM számozás szerinti súlyát. Elméletileg ezek az adatok egységesek, de a gyártók kisebb mértékben eltérhetnek ettől, valamilyen speciális ok miatt pl. előnyösebb dobási tulajdonság, stb. Az alakbeli különbségnek köszönhetően egy DT-s és WF-es zsinór között az első 30 ft hosszban nincs különbség, de mondjuk kb. 20 méternél a DT-s zsinór akár kétszer nehezebb lesz. Ezért ha egy boton két számjelzést látunk, (például AFTM 5/6 vagy 7/8) akkor a nagyobb szám a WF-re a kisebb a DT-s zsinórokra vonatkozik.
Botja válogatja, de általában egy zsinórosztályt eltérhetünk akár fel-, akár lefelé, de többet ne, mert az vagy a dobástávolság, vagy a bot rovására történne.
Azt, hogy egy zsinór úszik vagy éppen merül a műanyag köpenyben lévő anyagok határozzák meg.
Négy alaptípust különböztetünk meg, ezek a következők:
-úszó, jele F
-lebegő, jele I
-úszó zsinór süllyedő véggel, jele F/S
-süllyedő, jele S
Különböző sebességgel merülő zsinórok léteznek, ezeket cégenként máshogy jelölik. Hazai viszonylatban az úszó zsinórok a legelterjedtebbek, és a legfontosabbak. A dobások elsajátításához ill. a legyezőhorgászattal való ismerkedés kezdeti lépéseinél az úszó zsinórt vegyük alapul, s a későbbiekben térjünk rá valamilyen süllyedő zsinór használatára. Közel sem olyan fontos szempont a zsinór színe. Elmondható, hogy az úszó zsinórok minden esetben világos, akár rikító színűek (sárga, narancs, világoszöld, fehér), a süllyedők pedig sötétek, (barna, sötétzöld, fekete). A lebegő zsinórokat mostanában átlátszóra készítik.
A választásnál egyszerű dolgunk van. Elegendő az AFTMA osztályt figyelni, és olyan zsinórt választani, amilyen osztályú a bot. A magam részéről a WF-es zsinórtípust ajánlanám kezdésnek, és valamilyen hagyományos fejkiképzésűt, olyan allround zsinórt, természetesen úszó változatot.
A felszerelés választásnál tehát először döntsük el, milyen halakra fogunk leggyakrabban horgászni, ehhez válasszunk botot, ha tehetjük large arboros, súlyban passzoló orsót és zsinórt, ami -hacsak nem valamilyen extrém módszerrel kezdünk- WF-es úszó zsinór legyen.
Egy ilyen felszereléssel a kezdeti bizonytalan lépéseket egyszerűbben és hatékonyabban tehetjük meg, biztosan nem fogunk csalódni benne, és ha magával ragad a módszer, onnan már nincs menekvés…

Kulcsszó: 
Szótár: