A Dubbing Brush készítő

dubbing brush

A kész dubbing nem újkeletű találmány. Lényege, hogy egy félbehajtott vékony drótszál közé különböző dubbinganyagokat helyezünk, majd valamilyen eszköz segítségével ezt összesodorjuk. Az így kapott használatra kész dubbing elcsomagolható és később bármikor gyorsan, egyszerűen felhasználható.
Én a Tvrdek féle masinát használom, nagy megelégedettséggel. Igazán kitűnő kis szerkezet, sok és sokféle dubbingot készítettem vele, melyek nagyrészét az úticsomagomban tárolom, így ha túráim során valamelyik nimfám elfogy, egyszerűen és gyorsan tudok kötni néhányat belőle.
Egyre gyakrabban kötnek szintetikus anyagból készült nagy csukasztrímereket, amiknek egyes részei ugyanezzel a technikával vannak készítve. Elkészíthetjük úgy is, hogy loopba tesszük az anyagokat, majd egy dubbing twisterrel összesodorjuk és feltekerjük. Sajnos azonban gyakran elszakad a kötőcérna, ha túl sokat tekerünk, ha pedig túl keveset, akkor egy idő után kihúzódhatnak a szálak, és a sztrímer használhatatlanná válhat. Készen is megvásárolhatóak ezek az üvegkefére hasonlító anyagok, de gyakorlatilag ezek is ugyanezzel a technikával készülnek, és az otthon található szintetikus anyagjaimból olyat tudnék csinálni, amilyet épp akarok. Szóval kell valami, ami olyan mint a kis gépem, csak nagyban.
Mivel a szálak akár 4-5 cm hosszúak is lehetnek, így olyan gép kellene, aminél minimum 6-8 cm simán el tud forogni, mert ha ez nem megoldható, akkor feltekeri a tengelyre az anyagot és egy használhatatlan valami a végeredmény.
Az interneten böngészve találtam pár „dubbing brush machine”-t, ezek alapján terveztem meg a sajátomat is. Már csak egy jó asztalost kellett találnom, aki a hevenyészett rajzaim és szóbeli instrukcióim alapján képes elkészíteni ezt a szerkentyűt.

                                         

                                    A terv. (ehhez kell valaki, aki értelmezni is tudja:)

Megkerestem hát Lehoczki Lacit (Leho) aki azon túl, hogy minden kritériumnak megfelel (asztalos is, jó, sőt kitűnő is) valamint eddig minden fából faragott kívánságomat teljesítette, a krixkraxokat amiket rajzolok képes értelmezni, ráadásul legyezőhorgász és légykötőnek sem utolsó, igy pontosan megérti, hogy ez az izé mire kell, hogy kéne működnie és mi lesz a végeredmény…
Szóval elküldtem a terveket, egy csapágyat és abbéli reményemet, hogy rengeteg munkája mellett valamikor az én szerkezetemet is képes lesz megalkotni. Igen, megalkotni, mert a végeredmény felülmúlta a várakozásaimat. Elkészült tehát a szerkezet, amit rögtön ki is próbáltam.

A remekmű kipróbálásakor két problémával szembesültem. Az egyik a hagyományos géphez való drót nagyon gyenge, könnyen szakad. Ezt könnyedén orvosoltam, elővettem egy a nimfabordákhoz használt Hends drótot, ami tökéletesnek bizonyult. A másik gond, hogy az a rugó, amit Laci belerakott szintén gyengének mutatkozott. Internet, rugóbolt megguglizva: Makai Rugóbolt, Baross u. 59  és 90 forintért megvan a tökéletes alkatrész.
És hogy hogyan készül a dubbing?
Kihúzzuk a tálcát, levágunk a drótból kb. két és félszer akkora darabot, mint a két kampó közti távolság. A bal oldali, forgós kampóba beakasztjuk a drótot és párat tekerünk, hogy fixáljuk. Áthúzzúk a jobb oldali kampóba, abba is beakasztjuk, és félrehúzzuk a maradékot. A drótra merőlegesen felrakjuk a méretre vágott dubbingolni kívánt anyagokat, csillámot, gumiszálakat, bármit, amiből a kefét szeretnénk. Egyenletesen elrendezzük. A dubbinganyag felett visszahajtjuk a drótot, feszesre húzzuk, beakasztjuk a kampóba és elkezdjük tekerni. Amikor az első szálak elkezdenek forogni, megállunk és a tálcát visszatoljuk. Ezután folyamatosan tekerjük a masinát, és egy drótkefével (én macskakefét használok erre a célra) folyamatosan fésüljük az anyagot, hogy ne tekeredjen fel a tengelyre. Ha jól csináltuk, egy üvegmosó kefére hasonlító dolgot kapunk. Vágjuk le a két kampóról és kész.  

               

Az új szerkezet pontosan azt tudja, amit elvártam tőle. Könnyen elkészíthetek előre bármilyen „kefét” Nagyon jól kezelhető, egyszerűen szuper. Azoknak, akik sokat csukáznak, szeretnek új anyagokkal, technikákkal dolgozni, vagy már használják ezeket a kész dubbingokat, de szívesen készítenék maguk a keféket, jószívvel ajánlom. Ha valaki esetleg szeretne egy ilyen masinát az ára kb. 12-13000 Ft (kb. 60 USD, vagy 40 Euro). És Lehonál lehet rendelni a  lehoczkilaszlo67@gmail.com  címen.

És itt látható még három különböző típus:

 

 

 

 

 

 

Szótár: 

4 comments