légykötés

Papp László: Lábfétis, avagy a Békapopper

Virág István: A Kenyérlégy

Páva Quill próbálkozások, Bereczki Gábor írása.

A Páva Quill, Văsieş Lucian írása.

quill baetis

Kulcsszó: 

A gallér helyzete a szárazlegyeken

parasut vs. normál gallér

Horgászataim során azt tapasztaltam, hogy azok a szárazlegyek, amik a horogszárral párhuzamosan kötött gallérral készülnek eredményesebbek a hagyományos merőleges gallérú társaiknál. Természetesen nem lehet általánosítani, de számomra egyértelmű, hogy több szempontból is hatékonyabbak a parasut technikával kötött szárazlegyek.

A CDC története 1.

A vízi szárnyasok zsírzómirigye körüli tollak használata a légykötésben viszonylag újkeletű. Az igazi áttörés néhány híres légykötő-horgász nevéhez kapcsolható. Speciális struktúrája, impregnáltsága, színe manapság az egyik legnépszerűbb természetes anyaggá emelte főként a pisztráng és pérhorgászok között. Felhasználhatósága igen sokrétű, legyen szó akár a farok, test, gallér, szárny kötéséről, valamilyen formájában felhasználható, és igen attraktív, fogós legyek köthetők a CDC tollakból.

Kulcsszó: 

Kelemen Szabolcs: Az Elk Hair Caddis

Az elk Hair Caddis

 Néhány szó a tegzesekről.
Tavasztól őszig rajzanak, tehát ideális táplálékai a halaknak, és ez által megfelelő csali számunkra is.
Többféle módon utánozhatjuk a caddiseket. Lárva állapotában a különféle BH nimfákkal, a Peeping nimfával, de akár Hidropsyce legyekkel is. Az épp kikelő caddist emergerekker imitálhatjuk. A petéit rakó rovart a Spent Caddis utánozza. Szárazlegyezéshez szóba jöhet a Wickham Fancy (ebből nedves változat is van), illetve az Elk Hair Caddis – számunkra ez utóbbi érdekes.

Németh István: Az Őzszőr 2. rész

őzszőrlégy

Elérkeztünk a második részhez, amiben az őzszőrből készült legyekhez szükséges szerszámokat mutatjuk be, néhány alapvető technikát, apró fogást, ami megkönnyíti a kötést, és néhány fontos alaplégy megkötését is megtalálhatjuk.

Ha igazán szerencsések vagyunk, és van vadászismerősünk kérjünk (vásároljunk) tőle egy egész lenyúzott őzbőrt.

A farok (6) (Ami a képen nincs rajta)
- Hosszú, kissé sprőd. Lefty's Deceivers, valamint hosszabb streamerek kötéséhez alkalmas

Németh István: Deer Hair Caddis

Deer hair caddis

A Deer (Elk) Hair Caddis az egyik legjobb caddis (tegzes) imitáció. Al Troth amerikai legyezőguru volt az atyja ennek a remek és nem utolsó sorban igen fogós légynek. Azonban a caddisok használatakor érdemes figyelembe venni azt, hogy a tegzesek általában kora reggel és estefelé, a sötétedés beállta előtt aktívak, napközben fákon, bokrokon pihennek. Épp ezért- bár napközben is érhetünk el eredményeket velük-, az igazi idejük az esti órákban jön el, és ott, ahol addig üres volt a víz, sok szép élményben lehet részünk segítségükkel.

Németh István: Az Adams Irresistible

Adams irresistible

Az irresistible típusú legyek kitűnő úszóképességükkel, jól láthatóságukkal és strapabírásukkal válnak nevükhöz méltóvá, azaz ellenállhatatlanná. Az Adams változat az egyik legismertebb közülük.
A NiNi féle változat:
Az anyagok:
-         horog: TMC 102Y 11#
-         cérna: Uni Thread 8/0
-         farok: grizzly-barna kakas szegmensek
-         test: natúr őzszőr
-         szárny: 2 db grizzly tollvég
-         gallér: grizzly-barna kakastoll

Oldalak

Subscribe to RSS - légykötés