őzszőr

Németh István: Az Őzszőr 2. rész

őzszőrlégy

Elérkeztünk a második részhez, amiben az őzszőrből készült legyekhez szükséges szerszámokat mutatjuk be, néhány alapvető technikát, apró fogást, ami megkönnyíti a kötést, és néhány fontos alaplégy megkötését is megtalálhatjuk.

Ha igazán szerencsések vagyunk, és van vadászismerősünk kérjünk (vásároljunk) tőle egy egész lenyúzott őzbőrt.

A farok (6) (Ami a képen nincs rajta)
- Hosszú, kissé sprőd. Lefty's Deceivers, valamint hosszabb streamerek kötéséhez alkalmas

Németh István: Deer Hair Caddis

Deer hair caddis

A Deer (Elk) Hair Caddis az egyik legjobb caddis (tegzes) imitáció. Al Troth amerikai legyezőguru volt az atyja ennek a remek és nem utolsó sorban igen fogós légynek. Azonban a caddisok használatakor érdemes figyelembe venni azt, hogy a tegzesek általában kora reggel és estefelé, a sötétedés beállta előtt aktívak, napközben fákon, bokrokon pihennek. Épp ezért- bár napközben is érhetünk el eredményeket velük-, az igazi idejük az esti órákban jön el, és ott, ahol addig üres volt a víz, sok szép élményben lehet részünk segítségükkel.

Németh István: A Dahlberg Diver

Németh István: Az Adams Irresistible

Adams irresistible

Az irresistible típusú legyek kitűnő úszóképességükkel, jól láthatóságukkal és strapabírásukkal válnak nevükhöz méltóvá, azaz ellenállhatatlanná. Az Adams változat az egyik legismertebb közülük.
A NiNi féle változat:
Az anyagok:
-         horog: TMC 102Y 11#
-         cérna: Uni Thread 8/0
-         farok: grizzly-barna kakas szegmensek
-         test: natúr őzszőr
-         szárny: 2 db grizzly tollvég
-         gallér: grizzly-barna kakastoll

Németh István: A Thunder Creek

Németh István: A Comparadun

comparadun

A Compara-dun típusú legyek attól különlegesek, hogy gallér hiányában a farkukon és a szétálló szárnyukon ülnek a felszínen úgy, hogy a testük a felszínben, a „filmben” van, tehát egy kicsit mélyebben ülnek a vízben, könnyebb prédát jelentve a halak számára. Az éppen kikelő, vagy a tojásrakás után elpusztult kérészek sordródnak ily módon. Paskay Ernő
És most jöjjön a légy NiNi módon

Németh István: A Deer Hair Frog

Deer Hair Frog

Képes beszámoló következik NiNi legújabb agyszüleményéről. Figyelem!!! Az alább bemutatott képek alkalmasak a nyugalom megzavarására!!! Csak erős idegzetű olvasóknak, nézőknek, kötőknek...

 

Németh István: Az Őzszőr 1. rész

A legjobb bundája a téli őznek van.

A következő irásokban az őzszőrről és annak a légykötésben betöltött szerepéről lesz szó. Természetesen nemcsak az őz, hanem a szarvasszőr is alkalmas a légykötésre, bár struktúrája egy kissé eltérő, de a kötés módja és az, hogy a test mely részéről használjuk a szőrt , megegyezik.

Kulcsszó: 
Subscribe to RSS - őzszőr