Papp László: Lábfétis, avagy a Békapopper

feketesügér a popperre.

Valahogy mindig is jobban izgalomba hozott, hogy egy ragadozóhalat felszíni csalival kapjak el. Így amikor a pergetést felhagyva elkezdtem legyezni, ebben az új módszerben is a felszíni legyek nyújtotta lehetőségeket kerestem, főleg egyik kedvenc halamra, a fekete sügérre. Leginkább békautánzatokat próbáltam ki, de igazán jó megoldást nem találtam a hátsó lábak kötésére. 
Apropó hátsó lábak. Horgászataim alatt azt vettem észre, hogy ha alulról vizslatja a csalit a feka, fontos, hogy a kontúrja hajazzon az éppen utánozni kívánt prédára, és egy békánál ehhez a körvonalhoz a félig kinyújtott lábaknak fontos szerepük van. Ebben a szellemben kerestem műlegyeket az interneten, de nem találtam olyan lábakat, amik úsznának a felszínen, rugalmasak, nem pattannak ki a hal szájából, könnyen be tudja hörpölni azokat a hal, esetleg szakaszos behúzásnál még mozogjanak is, és ugye a kontúr… Sok anyagot kipróbáltam, aztán valahogy eszembe jutott a lufi. Amit itt leírok, az csak egy recept a témára, szerintem sok variációja létezik ennek a légytípusnak is, például kipróbáltam őzszőr fejjel, és azzal is működött.

Tehát ami kell hozzá:

-         Kétféle cérna (egy vékonyabb a lábakhoz, egy vastagabb a légyhez, szerintem a színe mindegy milyen),
-         valami piros szintetikus anyag hot spotnak,
-         zöld gumilábak (én a booyah cég termékét használom, mert jó minőségű és vannak benne ezüst flitterek),
-         chartreuse zöld kakastoll,
-         polifoam henger 12-16 mm-ig,
-         egy csík polifoam a csali hasának,
-         a lábakba való keményebb foam henger (én lépésálló hungarocellt használtam erre),
-         Gamakatsu F314 horog, 1-es méretben (igazából bármilyen vékonyhúsú, közepes szárhosszúságú horog megteszi, csak nagy öblű legyen, mert a légy hajlamos arra, hogy átforduljon),
-         csalizótű, olló, penge, pillanatragasztó, alap eszközök
-         és a lufi: én a Qualatex 160q nevű terméket használom, ami felfújva valamivel vékonyabb, mint amit az utcai Ropi bohócok használnak. 

a hozzávalók...

 

A lábak elkészítése:

1.      Elsőnek készítsük el a lábakba való szivacshengereket. Biztos van egyszerűbb megoldás is ezek létrehozására, én így csináltam, mert ez volt otthon. A lényeg, hogy legyen párban két 3mm körüli és két 5mm körüli szivacshenger, a vastagabbnak mind a két vége, a vékonyabbnak csak egyik vége legyen meghegyezve. A hosszuk 25-30 mm legyen.

 

2.      Ezután a lufiból vágjunk két 80-100mm-es darabot és a gumilábakból is 2-3 szálat metsszünk ketté. A lufit húzzuk fel a csalizótűre, majd akasszuk be a gumilábakat. Miután a lufit kicsit ráhúztuk a gumilábakra, kössük el a vékony cérnával.

 

 

3.      Nyomjuk bele a lufiba a vékonyabb szivacshengert a tompa végével előre.
4.      Kössünk egy sima csomót a lufira, szorosan ráhúzva a lufiban lévő szivacsra. Ez megtöri a lufit, mint ha be lenne hajlítva a béka lába.
5.      Tuszakoljuk be a vastagabb szivacsot, egészen a csomóig. Itt válik fontossá, hogy a szivacs kemény legyen, mert ha túl puha, akkor nyiklik-nyaklik és sűrűn káromkodunk.

Egy láb kész. Ezt még egyszer el kell követnünk a másik láb elkészítéséhez.

elkészültek a békalábak

 

A légy elkészítése:

1. Kössük be a piros szintetikust, vágjuk rövidre és fordítsuk be a horogszár alá.

 

Két oldalra tegyünk fel 2-3 szál gumilábat.

Most jönnek a békalábak. Nem kell megfeszíteni a lufit, ha lazán kötjük be, jobban mozog, illetve ne csak a horogszáron menjünk végig a cérnával, hanem az elálló lufin is, ezzel egy 2-3mm-es nyakat képezve.

 
Bekötjük a kakastollat. Elég 2-3 menet a horogszáron, mert a hosszabb szálak kellenek csak.

 
Popperfej. Nekem a sima egyenes elejű vált be leginkább, mert néha az öblös végű túl hangosan szól, és inkább riasztóan hathat a halakra. Egy kicsit megvágom előre kúposan, hogy csökkentsem a légellenállást, illetve az alját laposra, hogy fel tudjam ragasztani a hasára a polifoam lapot. Ennek az szerepe, hogy meggátolja a lábak egymásba gabalyodását.

 

- Bokorugró. Én sima 70-es damilt használok erre a célra, mivel sokszor be kell dobni a nádba, csak ajánlani tudom.
- Ízlés szerint színezzük.

Az elkészült Béka-Popper

 

 

Tavaly kezdtem el kísérletezni ezzel a popperrel, és számomra hozta azt, amit szerettem volna. Húzásra a lába kiegyenesednek, puhák, a kisebb fekák is könnyedén behörpölték, többnyire jól akad (azért írom, hogy többnyire, mert még nem találtak ki olyan felszíni csalit, ami 10-ből 10-szer akad a halban), talán egy hátránya van, hogy a két kiálló láb miatt csavarhatja a zsinórt, és kell hozzá a 7-es, 8-as felszerelés. Én a csavarodást megoldottam egy forgókapocs beiktatásával az előke és a legyezőzsinór közé, a dobást meg csak gyakorolni kell. 

Jó pecát!

PPP

 

Szótár: 

3 comments