Technikák

Inkább a tapasztaltabb legyeseknek íródnak ezek  cikkek. Horgászmódszerek, technikák, szerelékek bemutatása, azok használata. 

A Hangya

Hangya

Horgászataim során gyakran szembesülök azzal, hogy nem nagyon látni semmilyen rajzást, vagy csak nagyon elenyészőt, esetleg nagyon apró midgek repülnek. Ám a pisztrángfélék ekkor is kisebb-nagyobb intenzitással táplálkoznak a felszínről. Ezekben az esetekben nagyon nehéz rátalálni arra az imitációra, amit hajlandóak legalább megnézni, jó esetben megenni. Elég frusztráló, mikor nem tudom beazonosítni a táplálékforrást, próbálkozok kisebb-nagyobb legyekkel, szárazzal, emergerrel, esetleg a felszín alatt sodródó nedvesléggyel, a kapások mégis elmaradnak.

Kulcsszó: 

A Gallér újragondolva...

San kérész

 

A páva quill

quill cdc

 

A péres, pisztrángos vizek rovarvilágának egyik, ha nem a legjellemzőbb képviselői a kérészek. Rengeteg fajuk van, változatos színekben és méretekben. A halak pedig fogyasztják őket minden életciklusukban, kezdve a lárváktól, az épp kikelni készülő, a subimágó, a teljesen kifejlett imágó, a tojásrakó  formájukon át az elpusztult és a felszínen sodródó  változatig. Ez azt jelenti, hogy valamely stádium imitációjával biztosan eredményesek lehetünk, függetlenül attól, hogy hova és mikor jutunk el egy kis horgászatra. 

Páva Quill próbálkozások, Bereczki Gábor írása.

A Páva Quill, Văsieş Lucian írása.

quill baetis

Kulcsszó: 

A gallér helyzete a szárazlegyeken

parasut vs. normál gallér

Horgászataim során azt tapasztaltam, hogy azok a szárazlegyek, amik a horogszárral párhuzamosan kötött gallérral készülnek eredményesebbek a hagyományos merőleges gallérú társaiknál. Természetesen nem lehet általánosítani, de számomra egyértelmű, hogy több szempontból is hatékonyabbak a parasut technikával kötött szárazlegyek.

Németh István: Az Őzszőr 2. rész

őzszőrlégy

Elérkeztünk a második részhez, amiben az őzszőrből készült legyekhez szükséges szerszámokat mutatjuk be, néhány alapvető technikát, apró fogást, ami megkönnyíti a kötést, és néhány fontos alaplégy megkötését is megtalálhatjuk.

Ha igazán szerencsések vagyunk, és van vadászismerősünk kérjünk (vásároljunk) tőle egy egész lenyúzott őzbőrt.

A farok (6) (Ami a képen nincs rajta)
- Hosszú, kissé sprőd. Lefty's Deceivers, valamint hosszabb streamerek kötéséhez alkalmas

Németh István: Az Őzszőr 1. rész

A legjobb bundája a téli őznek van.

A következő irásokban az őzszőrről és annak a légykötésben betöltött szerepéről lesz szó. Természetesen nemcsak az őz, hanem a szarvasszőr is alkalmas a légykötésre, bár struktúrája egy kissé eltérő, de a kötés módja és az, hogy a test mely részéről használjuk a szőrt , megegyezik.

Kulcsszó: 

A Dubbing Brush készítő

dubbing brush

A kész dubbing nem újkeletű találmány. Lényege, hogy egy félbehajtott vékony drótszál közé különböző dubbinganyagokat helyezünk, majd valamilyen eszköz segítségével ezt összesodorjuk. Az így kapott használatra kész dubbing elcsomagolható és később bármikor gyorsan, egyszerűen felhasználható.

Văsieş Lucian: A sügér műlegyes horgászata

Kapitális csapósügér

Fordította: Bereczki Gábor

Kulcsszó: 

Oldalak

Subscribe to RSS - Technikák