Műlegyezés történelem

Egy kis történelem. Híres, vagy kevésbé híres, de mindenképpen fontos, alap legyek bemutatása, technikák eredete és természetesen maga a legyezés története. Inkább olvasmányos cikkek, az elméleti tudás bővítésére.

A CDC története 2.

cdctollak

Az előző részben a kezdeteket ismerhettük meg, most következzen a közelmúlt, az igazi áttörés, azok az emberek, akiknek a CDC népszerűségét köszönhetjük.

Kulcsszó: 

A CDC története 1.

A vízi szárnyasok zsírzómirigye körüli tollak használata a légykötésben viszonylag újkeletű. Az igazi áttörés néhány híres légykötő-horgász nevéhez kapcsolható. Speciális struktúrája, impregnáltsága, színe manapság az egyik legnépszerűbb természetes anyaggá emelte főként a pisztráng és pérhorgászok között. Felhasználhatósága igen sokrétű, legyen szó akár a farok, test, gallér, szárny kötéséről, valamilyen formájában felhasználható, és igen attraktív, fogós legyek köthetők a CDC tollakból.

Kulcsszó: 

Az Arrob Sztrímer

Arjan Willemsen az Arrob atyja

Arjan Willemsen dán legyezőhorgász barátaival már a hatvanas évek végén legyezett csukára sztrímerekkel. Ők akkoriban hetes osztályú Hardy üvegbotokat használtak, mivel ezek voltak a legerősebbek. A legyek pedig? A jó öreg Alexandra és egy Chief Needabeh nevű sztrímer volt a favorit.

A Ballydoolagh Bomber

Ballydoolagh használat közben...

1998 decemberében jelent meg Alan Hanna ír legyezőhorgász „Fly fishing for big pike” című könyve, melyben az írországi legyes csukahorgászat során szerzett tapasztalatait foglalja össze. Érdekes látni, mennyit változott a technika azóta. Számtalan sztrímer és rengeteg műszálas anyag jelent meg a piacon, melyekkel gyerekjáték a légykötés. Viszont az a horgásztechnika, amit használt a mai napig ugyanolyan jól megállja a helyét.

Subscribe to RSS - Műlegyezés történelem