szárazlégy

A Hangya

Hangya

Horgászataim során gyakran szembesülök azzal, hogy nem nagyon látni semmilyen rajzást, vagy csak nagyon elenyészőt, esetleg nagyon apró midgek repülnek. Ám a pisztrángfélék ekkor is kisebb-nagyobb intenzitással táplálkoznak a felszínről. Ezekben az esetekben nagyon nehéz rátalálni arra az imitációra, amit hajlandóak legalább megnézni, jó esetben megenni. Elég frusztráló, mikor nem tudom beazonosítni a táplálékforrást, próbálkozok kisebb-nagyobb legyekkel, szárazzal, emergerrel, esetleg a felszín alatt sodródó nedvesléggyel, a kapások mégis elmaradnak.

Kulcsszó: 

A Gallér újragondolva...

San kérész

 

A páva quill

quill cdc

 

A péres, pisztrángos vizek rovarvilágának egyik, ha nem a legjellemzőbb képviselői a kérészek. Rengeteg fajuk van, változatos színekben és méretekben. A halak pedig fogyasztják őket minden életciklusukban, kezdve a lárváktól, az épp kikelni készülő, a subimágó, a teljesen kifejlett imágó, a tojásrakó  formájukon át az elpusztult és a felszínen sodródó  változatig. Ez azt jelenti, hogy valamely stádium imitációjával biztosan eredményesek lehetünk, függetlenül attól, hogy hova és mikor jutunk el egy kis horgászatra. 

Kelemen Szabolcs: Az Elk Hair Caddis

Az elk Hair Caddis

 Néhány szó a tegzesekről.
Tavasztól őszig rajzanak, tehát ideális táplálékai a halaknak, és ez által megfelelő csali számunkra is.
Többféle módon utánozhatjuk a caddiseket. Lárva állapotában a különféle BH nimfákkal, a Peeping nimfával, de akár Hidropsyce legyekkel is. Az épp kikelő caddist emergerekker imitálhatjuk. A petéit rakó rovart a Spent Caddis utánozza. Szárazlegyezéshez szóba jöhet a Wickham Fancy (ebből nedves változat is van), illetve az Elk Hair Caddis – számunkra ez utóbbi érdekes.

Kelemen Szabolcs: Argentin tangó az ejtőernyős Madammal

A Madam X

Egy hétfői klub alkalmával mondtam  Ernőnek,  szívesen kötök neki legyet a boltba – ha ő is úgy gondolja. Megbeszéltük, hogy jelentkezik, ha aktuális lesz. Telt-múlt az idő, aztán az egyik nap üzent, hogy egy barátjának kellene Argentínába kötni pár legyet. Be is mentem a boltba, ahol röviden prezentálta miről is van szó. Nem tűnt túl bonyolultnak a dolog, rábólintottam, mire összeszedtük az anyagokat, amiket szépen haza is vittem. Otthon, pici szörfözés után a netes szakirodalomban, rájöttem mit is kell kötnöm. 

Subscribe to RSS - szárazlégy