Az Ipoly rovarvilága legyeseknek

Crawler nimfa

Tokár Tivadar barátom jóvoltából egy egyszerű, képes beszámoló következik az Ipoly vizi gerinctelen faunájáról. Éveken át vizsgálta a vízi rovarvilágot, és a képek magukért beszélnek. Meglepően sokféle nimfa és egyéb rovarlárva él a folyóban. Az első képek a gyüjtés helyeiről készültek, a többi a talált lárvákról. Természetesen a begyűjtés és fotózás után minden lárva sértetlenül visszanyerte szabadságát. 
Sem Ő, sem én nem vagyunk entomológusok, így a lárvák meghatározására nem vállalkozunk, de a színek, és a formák segítséget nyújthatnak a folyóra látogató legyeseknek, ha élethű imitációkkal szeretnék becsapni az ott lakó domolykókat, paducokat, márnákat. A rövid és talán nem is teljesen pontos ismertetőt jómagam írtam, remélhetőleg más vizeken járva is hasznos lehet, ha épp bogarászni támad kedvünk.

Nekünk legyeseknek fontos és érdekes lehet a vízi gerinctelenek világa, mellyel a halak nap mint nap találkoznak, és fő táplálékforrásukat jelenti. Sokféle kérészfaj él vizeinkben és lárváik attól függően, hogy milyen víztipusokban élnek, formailag eltérnek egymástól. Alapvetően ötféle kérészlárva-formát különböztetünk meg. Sajnos a magyar megfelelőit nem tudom, így az angol kifejezéseket használom.
- az úszónimfák (Agile darters) (pl. baetis nimfák) általánosan elterjedtek a közepes folyású szakaszokon és a partmenti lassabb részeken. Kisméretű nimfák vékony kecses testtel. kitűnő úszók, így a halak kedvenc táplálékai. 
- ásónimfák (Burrowers) (pl. a tiszavirág lárvája) lassú folyású, szerves anyagban gazdag, iszapos részeken a talajba vájt odúkban élnek, testük hosszú, a potrohrész jól elkülönül a tortól, erős ásólábakkal rendelkeznek.
- kőhöz tapadó (stone clinger) (pl. a Heptagenid lárvák) keveset mozgó lárvák, életük nagy részét a folyó köveinek alján töltik, nagyon lassan mozognak. Lapos széles testük és erőteljes lábaik vannak.
- iszapmászók (silt crawler) (pl. a Caenis nimfák) apró nimfák, melyek az iszapos talajon mozognak tavakban és lassú folyású folyószakaszokon is megtalálhatóak. Hengeresebb, hosszúkás, arányosan vékonyodó testük van, de szélesebbek, mint az úszónimfák.
- moszatmászó (moss creeper) (pl. Serratella (BWO) fajok) nagyon rossz úszók, a folyók lassú részein növényekhez, moszatokhoz tapadva élnek. Testük hengeresebb, hasonló az iszapmászókhoz.
A nimfák testfelépítése fej-tor potroh, a potroh részen az elmaradhatatlan tracheakopoltyúkkal és három farokkal. Életmódjuknak, tartózkodási helyeiknek megfelelően kecsesebb, hosszabb, hengeres testűek, vagy laposabb, zömökebb felépítésűek. 3 pár lábuk van. Fajtól függően némelyik módosul, pl. ásólábbá (burrowers), vagy erőteljes fogólábbá (stone clinger)

A következő csoport az álkérészek (stonefly). Testük hasonló az ásónimfákéhoz, de karakteresebb, jobban szegmentált és minden esetben 2 farkuk van. A gyorsabb folyást kedvelik. 

A kérészeken kívül megtalálhatóak még a különböző szúnyoglárvák, köztük a meglepően nagyméretű lószúnyog lárvája, ami igencsak kiadós falat lehet a halaknak, és természetesen a szitakötők (dragonfly) ragadozó életmódot folytató lárvái. Valamint a növényi korhadékkal (vízbe hullt levelekkel) táplálkozó bolharákok is.

A gyűjtés helyei:

 

 

 

És a rovarok:

úszónimfák és egy ásónimfa

a lószúnyog (daddy long legs) lárvái

 

 

 
 

 

egy kikelt subimágó kérész

Képek: Tokár Tivadar, szöveg: Paskay Ernő

 

Kulcsszó: 
Szótár: 

1 comments